Свеж въздух към пелетната камина

За да подобрите работата на пелетната си камина е нужно да и бъде доставян постоянен поток от чист въздух наситен с кислород. Защо е нужно това ? Има две причини, за които се сещам и двете са свързани с кислорода.

1. Камината изгаря доста от кислорода в помещението, в което се намира. Намаляването му води до по-лошо горене, а и може да бъде проблем за живущите в жилището.

2. Студеният въздух е по-сгъстен и съответно по-богат на кислород, затова е за предпочитане да се вкарва студен и богат на кислород въздух в камината отколкото затоплен, разширен и беден на кислород.

Това може лесно да се направи ако камината е монтирана на външна стена посредством гъвкава алуминиева тръба. В моя случай стената зад камината е гипсокартон, а зад него итонг. Пробих дупка в гипскартона и внимателно с макетно ножче изрязах изолационната вата до тухлите.

DCIM126GOPRO

С помощта бормашина разпробих няколко дупки в гръг, след което с чук и длето свърших останалата работа.

DCIM126GOPRO

Прекарах тръбата през дупката и сега остана само да я свърша с въздушния отвор на камината.

DCIM126GOPRO

Използвах затягаща скоба Ф40-60, с помощта на която притегнах тръбата. Ето как изглежда тръбата от другата страна на стената.

DCIM126GOPRO

Добре е да бъде насочена надолу, за да се избегне проникването на вода. Няма да е лошо да се сложи някаква мрежа против буби. Възможно е след тази операция, да се намали и разхода на пелети.

Tags: , , ,

Leave a Reply