Погановски манастир и ждрелото на Ерма

Погановски манастир

Манастирът „Св. Йоан Богослов е разположен на левия бряг на река Ерма близо до гр. Димитровград в източните покрайнини на Сърбия. Построен е през 1499 година и във времето от 1879 до 1920 г. е бил в границите на България. Пътя за манастира се вие покрай река Ерма и нейното ждрело. Невероятно високи скали ни обикалят почти през цялото време.

Каньона на река Ерма

Тунелите са врязани в скалата без изобщо да са бетонирани и има опасност от падащи камъни. Поемаме риска и минаваме първия. Не е зле, продължаваме а пътя се вие на места врязан в самите скали. Стигаме манастира, купуваме свещи по 30 стотинки и влизаме да разгледаме отвътре. Една снимка с рибешко око показва почти всичко.

Погановски манастир

Докато се помахвахме вътре отвън се насъбрал народ. Оказа се, че ще има сватба. Оставаме да погледаме малко, очаквайки и ние не знаем какво да се случи и се оттегляме в близката кръчма да хапнем от така прословутите плескавици. Вътре се оказа по-студено от вън и повечето се сгряха с домашна и дюлева ракийка. Обща снимка с фиша на Галя, залепен на тавана с помощта на монопода на Илиян, отразява нашите доволни физиономии въпреки студа.

Вече добре нахранени, потегляме по пътя и ние не знаем на къде. Надяваме се да има нещо интересно за снимане. Ждрелото продължава да ни впечатлява и ние не се отказваме да снимаме.

Ждрелото на Ерма

Много скоро огромни скали се заиздигаха от ляво на пътя. Следващата снимка е направена с 8мм фишай обектив. Трудно може да се покаже на снимка величието на тези скали.

Ждрелото на Ерма

Няма как да минем без обща снимка на това величествено място.

Ждрелото на ерма обща снимка

Ждррелото на Ерма обща снимка

Срещаме стара жена с кучето си и на чист български език си говорим за отдавна забравени времена. Тя е един от малкото жители останали по този обезлюден район.

Ерма ждрело

Пътя ни продължава през населено място с име Звоначка Баня, където намирме изоставен хотел от Титово време. Вероятно след разпадането на Югославия хотела е бил изоставен и обран до шушка. Причината може и да е голямата цепнатина по носещата стена. Това на нас не ни е известно, но не ни пречи да го отразим.

Звоначка баня

Следващото село Звонце не ни предлага нищо за снимане, затова пък намираме нещо за ядене и по-точно шоколадче. Решавам да рискувам и да пробвам сръбски шоколад за 130 динара. Не е лош. Малко момиченце в магазина ни кара да насочим камерите натам. Докато снимаме, някои вече си бяха купили бира и отмаряха в багажника на една от колите.

Дете в село Звонце

Това беше и края на нашето пътуване. На връщане минахме през село Поганово, но там беше пусто като в Припят. Почувствахме се като духове в старо изоставено от бога селище. Не ми се мисли каква гледка е през ноща.

Двете общи снимки не са мои, а на Галина Велева и Артин Шахбазян.

Ако разказа ви е харесал, можете да оставите коментар както и вашата гледна точка ако имате такава. До скоро.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Погановски манастир и ждрелото на Ерма”

  1. algaivel каза:

    Манастира се казва Погановски :Р

  2. Мариан Попов каза:

    Поправих се 🙂

Leave a Reply