Перник – Сурва 2011

Ето, че дойде момента да почешем крастата и да тестваме нови обективи. Събитието в Перник изглежда обещаващо, а и неделята май ще бъде слънчева. Грабваме телата и дим да ни няма. Естествено забираме Галя, защото без нея няма да е интересно. GPS-a  ни кара точно в центъра на града и от там се ориентираме по спомените на Галя от предния ден. Още не сме минали 500 метра и ето ги и тях. Облечени в какви ли не носии и премени, дрънкат и пеят. Ходил съм и друг път на кукери, но такива до сега не бях виждал. И така, представям ви международния кукерски фестивал в Перник – Сурва – 2011

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсния си характер фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда всяка година през месец януари. Организиран е като двудневно шествие на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно в него участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет. Със съдействието на Нов български университет и на Института за фолклор при Българската академия на науките в рамките на фестивала се провежда научна конференция, посветена на маската и маскирането. В нея участват изтъкнати български фолклористи, етнолози, антрополози, представители на различни университети и институти.

Пернишкият фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

Сурва 2011 - Перник

Новият обектив се справя доста добре и аз съм много щастлив.

Сурва 2011 - Перник

Сурва 2011 - Перник

Забравих да отбележа, че за да ни пуснат да снимаме в загражненията трябваше да се акредитираме. В противен случай трябваше да останем отстрани. Ние обаче успяхме и имахме възможност да обикаляме около кукерите колкото си искаме и да ги снимаме от всички страни. В това международно събитие взеха участие кукери от различни страни като Македония, Сърбия, Словения, Италия, Испания, Палестина.

Сурва 2011 - Перник

Сурва 2011 - Перник

Неделята наистина се оказа слънчева, но не и толкова топла колкото очаквахме. Въпреки това издържахме до към 15:00 ч.

Сурва 2011 - Перник

Сурва 2011 - Перник

Без поп и полицай нямаше как да мине шествието.

Сурва 2011 - Перник

Сурва 2011 - Перник

За някои войната все още не е свършила.

Сурва 2011 - Перник

Естествено имаше и „нормални“ кукери 🙂

Сурва 2011 - Перник

Въглищаря минавааааа…..

Сурва 2011 - Перник

Местният футболен клуб „Миньор“ Перник също беше изпратил свой представител. Май по едно време ровеше нещо из гугъла през телефона, закачен на кръста му.

Сурва 2011 - Перник

А това как се носи на раменете направо не ми се мисли.

Сурва 2011 - Перник

Медалите и ордените за храброст също не липсваха на терена.

Сурва 2011 - Перник

‘Мадамите’ се бяха пременили както подобава.

Сурва 2011 - Перник

Ще завърша с капитан Петко Войвода, но тези дни може да добавя още някой интересен субект 🙂

Сурва 2011 - Перник

Ако сте харесали публикацията, можете да напишете коментар, както и да оставите адрес със своята гледна точка по въпроса.

Tags: , , ,

One Response to “Перник – Сурва 2011”

  1. algaivel каза:

    АААА много постно, искам още 🙂

Leave a Reply