Монтаж на фотоволтаици върху ламаринени керемиди

Здравейте, 

понеже търсих доста в интернет, но не можах да намеря как се монтират релси за фотоволтаици върху покриви, покрити с ламаринени керемиди, реших да пусна тук малко информация за това как аз реших да го направя.

Първоначално се сдобих с тази планка за ламаринен покрив, която според мен е за сандвич панели, но мисля, че става и в моя случай:
Планка за ламаринен покрив

Самата планка има гумето уплътнение, което отвътре е под конус и се очаква да запълни дупката, през която ще мине винта и да не позволи на водата да прониква. За целта реших да направя тестове на сухо и върху едно парче от керемидите започнах да разпробивам, за да установя какъв диаметър е нужен оптимално, за да може конуса да влезе в дупката. Достигнах до 14mm и спрях там. Това е достатъчно. Ето малко снимки от тестовете на сухо.

Поглед от долу показва как конуса е затапил дупката.

И така реших да пробвам върху покрива, но преди това направих малко приготовления. Понеже идеята е всички планки да са в една равнина, а това много трудно се постига на око, реших да залепя 2 малки нивелирчета за батерията на винтоверта, като едното е монтирано така, че когато балончето е в средата, наклона на бургията да е точно или почти точно перпендикулярно на наглона на покрива.

Ето ме и мен преди да започна пробиването.

Качих се на покрива и започнах да пробивам във високата част на керемидата близо до сгъвката, тъй като смятам че там е най-здравото място и по-трудно ще подаде при затягането на гайката, която притиска гумата. За цялостното пробиване и завиване на планката използвах 3 винтоверта с различни найкрайници за да не сменям на неудобно място. Тук искам да отбележа, че на покрив не трябва да се качване при лоши атмосферни условия и особено при дъжд. Има опасност от подхлъсване и падане. Първо започнах да пробивам ламарината с 6.7 mm бургия защото прецених, че този отвор ще е достатъчен да завия винта и да не сцепи дъската или гредата отдолу.

На снимката се виждат двете малки ниверирчета, които съм залепил с топъл силикон и с помощта на които дупките ми ще станат горе долу с еднакъв наглон и в двете равнини. При първоначалното пробиване на ламарината не е нужно да се спазва наклона, след това обаче трябва много да се внимава. Започнах да пробивам на бързи обороти с много леки прибутвания надолу като едновременно наблюдавах показанията и на двата нивелира. Не след дълго дупката беше пробита и дойде време на разширя ламарината. Много е важно да не разширявате дупката на ламарината преди да сте пробили дървото отдолу, защото тя ви е като водач, а и после трябва винта да е в центъра на голямата дупка. Тук е мястото да отбележа, че в моя случай е гараж, на който виждам гредите отдолу и предварително съм измерил разстоянията на всяка греда от края на покрива, за да мога при съвпадение на греда с височина на керемида, да пробивам там, че да завия болта и в гредата под дъската. Но това може да не е приложимо при други конструкции, където не може да се мери отдолу.

След като отвора е разширен и добре да го напръскаме с някакъв грунд против ръждясване и след това идва време за навиване на винта с планката, което аз направих с третия винтоверт, но може и на ръка с ключ 7.

Гайката, която притиска гуменото уплътнение се навива с ключ № 17 до момент в който гумата започне леко сплескване. Преди да я навиете уверете се, че конуса е попаднал точно с отвора, за да се получи максимално добро уплътнение. Сега вече пристъпих към монтажа на ъгловата планка, която пък се затяга посредством ключ № 15.

Само за демонстрания монтирах и втора скоба и поставих между тях релса, за да се види как изглежда, но по принцип смятам да сложа поне още една допълнителна планка по средата, релсата е 220 см и ще бъде свързана със следващата посредством свързващ елемент.

Болтовете на скобите за пристягане на релсата се завиват посредством шестогран (шестостен) и всичко пасва много точно.

Желая успех на всички.
Пак искам да кажа, че не претендирам това да е правилния начин за монтаж върху такива покриви, но аз лично достигнах до такива изводи. Държа да отбележа, че всички тези елементи ги виждам за пръв път и никога в живота си не съм монтирал такива или подобни където и да е. Ако решите да направите като мен, имайте предвид, че аз не нося отговорност върху вашите действия и всичко, което правите е на ваш собствен риск.

Tags: , , , , ,

One Response to “Монтаж на фотоволтаици върху ламаринени керемиди”

  1. Жиков каза:

    Здравей, колега!
    Много хубаво описание си направил!
    Имам същите керемиди на 22 градуса наклон и се чудех как би изглеждал монтажа, но благодарение на теб вече знам!
    Поздрави!

Leave a Reply