Есен в родопите или напразни надежди

Както всяка година, така и тази, срещата ни бе във Велинград. Бяхме настроили обективите за цветно снимане, но уви. Есента, такава каквато я познаваме тук, я нямаше. Рано сутринта потеглихме към Света Петка.

Около Света Петка в родопитеВсеки таеше надежда за хубави цветни сутрешни родопски пейзажи. Аз и Галя бяхме малко по-надолу по склона в търсене на по-добра позиция за снимане.

Около Света Петка в родопите

Малко по-надолу по пътя се открива гледка към джамия. Часът е 8:46 и първите слънчеви лъчи тъкмо бяха огряли минарето й.

Около Света Петка в родопите

Продължаваме към махалите и спираме навсякъде, където поискаме, за да се насладим на сутришня пейзаж на тази невероятно красива местност.

Около Света Петка в родопите

Света Петка в родопите

Нашата обиколка продължава към Аврамово. Случайно попадаме на гарата където току що пристига „дековилката“ (така наричат машинистите „теснолинейката“). Гара Аврамово е най-високата ж.п. гара на балканите. Намира се на 1267м надморска височина. Бахме свидетели на разминаването на два влака. Съвсем скоро по този маршрут ще пътуват само 2 влака, един сутрин и един вечер.

Гара Аврамово най-високата гара на балканите

И като се заплеснахме по тези влакове та се започна едно бясно преследване и търсене на място за снимане на влака. На 5-тото спиране с колата и дебнене в очакване на пусти влак, се отказахме и тръгнахме да си търсим нещо за хапване.

Теснолинейката на гара Аврамово в родопите

Нещо много интересно ни се случи по пътя към бай Абди край Юндола, където бяхме решили да похапнем. Срещнахме едно момче, което обикаля света на колело. Името му е Jeong Hwan Kim и е от южна Корея.

Ким в Родопите

Багажа му моменталичести бе натоварен по колите и….. е не сме го обрали 🙂 Поканихме го да хапне с нас и да ни разкаже своята история. Срещата с него мина чудесно, но аз трябваше да тръгвам и не присъствах на другия ден.

Ким в родопите

Leave a Reply