Добавяне на CTCSS тон на Kenwood TS-780

Здравейте,

в тази статия накратко ще разкажа как бихте могли да ползвате вашият стар Kenwood TS-780 със съвременните репитри, които изискват CTCSS тон за активиране.
Понеже трансивъра е произвеждан доста отдавна, на него има бутон за включване на 1750Hz , който се е ползвал някога. Сега този бутон е излишен, но не за дълго. Той ще ни помогне в нашия проект и ще продължава да изпълнява почти същата функция, заложена му от завода производител.

И така за начало ще ни трябва модул, който да генерира на исканите от нас честоти. Аз се свързах с Colin Tuckley и поръчах от него въпросния модул, добре е да знаете, че предварително трябва да изясните честотите, за да може той да ги програмира преди да ви го изпрати. Модула може да бъде програмиран на 11 честоти, а вие ще получите табличка с 2 колонки. В първата колонка са буквите от А до К, във втората са честотите.

Модула има 2 бутона, с които можете да сменяте честотите, а диод и зумер дават индикация на морзовата азбука на коя буква сте в момента. Освен това можете да запаметите последно ползвания тон, за да не се налага да го настройвате при включване на радиото следващия път. Ето и
сайта на Колин.

Платката изглежда ето така:

Мисля че по нея всичко е ясно, вижда се къде се монтират бутоните, които вие трябва да си подсигурите, +5V или +12V ще ви вземете от схемата на радиото, не е трудно да се премери къде има такива напрежения, PTT може да вземете от TONE бутона на радиото, който ще модифицираме да включва и изключва платката, за да не предава когато не ни трябва. В този си вид платката подава светлинна индикация по морзовата азбука, но на сайта е показана схема, с помощта на която можете да си добавите и звукова индикация, ето я и нея:
Описанието е на английски, но схемата е ясна, аз използвах резистор 1 килоом и пищялка от UPS, която бях демонтирал от домашния UPS за да не ме буди през ноща. Пасва перфектно. Транзистора може да бъде всякакъв NPN тип, сигнала се взима от LED индикатора.

Сега за TONE бутона, който се намира в горния ляв ъгъл на радиото.

Като начало трябва да смените бутона с копче, за да имате положение включено и изключено. Такива копчета купих от aliexpress.com 10 броя за 1.38$. С тях подмених и вече остарелите копчета по радиото защото имаха проблеми.

След като смените бутона е време да се заемем с неговите 2 функции. Заводското му предназначение е да натиска PTT-то и да акривира генератора за тона. Ние ще прекъснем пистите на неговата платка за да не включва генератора, а може само да разпоите двете крайни жички, едната трябва да е дуцветна (червено-бяла) а другата – лилава. Тази функционалност на трансивъра вече е излишна и няма да се ползва. Черната жица отпоявате и свързвате към PTT на новата платка, тя ще задейства модула при натискане на PTT бутона на трубката. Сега идва ред на най-трудното, трябва да свържете TONE OUTPUT от модула към трансивъра и това ще направите точно на минуса на диод D01, който се намира на голямата платка от долната страна на трансивъра. За целта ще се наложи да свалите долния метален капак. На схемата показвам точното място на запояване без да режете нищо.
На схемата само информативно съм показал двата транзистора, които вече не се ползват. След като сте сменили стария TONE бутон с нов ключ, прекарайте през него +12V или +5V, които ще захранват модула. Така ще можете да включвате и изключвате модула от този бутон и той все пак ще върши някаква работа свързана с подаването на тон 😉 Тази функционалност не е задължителна, а препоръчителна защото не искаме да предаваме тон и на SSB, затова е добре да изключваме модула когато не ни трябва. На долната снимка показвам как точно съм запоил кабел за минуса на диода.

 

А това е изглед от горе, кабелите останаха малко дълги, но това не пречи.

TS-870

 

На видеото не се вижда много добре, но диода свети зад скалата.

Това е от мен, сега е ваш ред и успех 😉

Leave a Reply